kolmapäev, 26. jaanuar 2011

Ophiuchus


Teatavasti on 13 number, millega seonduvad ebaõnnestumised, pahandused ja läbikukkumised.  Tuleb välja, et uskumus number 13 kohta peab paika mitte ainult inimeste igapäevaelus, vaid ka astroloogia valdkonnas. Nimelt on viimastel aegadel astroloogid üle maailma „tülli pööranud“. Mõned astroloogid  arvavad, et  12 sodiaagimärgisüsteem on „vigane“, sest tegelikult on olemas veel ka 13. sodiaagimärk – Maokandja (Ophiuchus) - mis võib muuta senise horoskoobi kehtetuks.

Kes on maokandja?

Igal meile tuntud tähtkujul on oma legend, nii on see ka Maokandjal. Legendi järgi on Maokandja Askleipos, esimene arst, kes inimesi ravides nii osavaks muutus, et suutis isegi surnuid ellu äratada. See oskus ei meeldinud aga jumalatele. Näitkes Zeus kartis, et kui inimesed muutuvad surematuks, siis ei eristu nad mitte kuidagi jumalatest. Hirmu ees inimeste surematusest, tappis Zeus Asklepiose oma piksenoolega ja Apollo soovi kohaselt tõstis ta Maokandja igaks juhuks inimestest kaugemale, taevasse. Kuna maod mängisid Asklepiose arstimiskunstis suurt osa, kujutatakse teda alati koos nendega.

Tänapäeval on Maokandja sümboliks musklis mees, kes maadleb maoga. Arvatakse, et selles tähtkujus sündinud inimesed on suurejooneliste ideedega ja väga leidlikud. Neid on õnnistatud pika elueaga. Maokandjaks loetakse neid, kes praeguse kehtiva korra järgi on Skorpioni või Amburi tähtkujus, sest Maokandja negatiivne pool on lähedane Skorpioni omale (sünged saladused) ja positiivne jällegi Amburile( elurõõmus intellektuaal).

Uus horoskoop näeks välja selline:
Kaljukits: 21. jaan-16. veebruar
Veevalaja: 17.veebruar- 11. märts
Kalad: 12. märts- 18. aprill
Jäär: 19. aprill-13. mai
Sõnn: 14. mai-21. juuni
Kaksikud: 22. juuni-20. juuli
Vähk: 21. juuli-10. aug
Lõvi: 11. august-16. september
Neitsi: 17. sept-30. okt
Kaalud:31.okt-23. nov
Skorpion: 24. nov-29. nov
Maokandja: 30. nov-17. detsember
Ambur: 18. dets-20. jaan

JAH või EI?

Kui Maokandja on sama hästi Skorpion või Ambur, tekib küsimus, on siis vajadust süsteem segi paisata ja  uus märk kasutusele võtta? Sellele küsimusele leidub erinevaid vastuseid ja põhjendusi.

Kunkle Yahoo Newsi teatel on vajadus Maokandja sodiaagimärgi vastu suur. Tema sõnul erineb praegune maa telje kalle sellest, mis oli kolm tuhat aastat tagasi, kui babüloonlased tähti uurima ja horoskoopi koostama hakkasid. Maa pöörlemistelje asendi muutus on omakorda põhjustanud  tähtkujude nihkumise  ühe kuu võrra edasi ning seepärast  teeb professor ettepaneku nihutada kõik päikesemärgid kuu võrra tagasi ja paigutada Skorpioni ning Amburi vahele 13. märk ehk Maokandja, mis seni on maha salatud.

Briti lehe Daily Mail astroloog Jonathan Cainer on professor Kunkle’i ettepanekule vastu. Ta nõustub külle väitega, et Maa on nihkunud, kuid tema arvates ei sega see ennustamist, sest astroloogid pole juba aastaid ennustuste tegemisel tähti aluseks võtnud. Jonathan Cainer rahustab inimesi, öeldes, et  pole põhjust hakata oma sodiaagimärki ümber rehkendama. Tema arvates on jutt Maokandjast täielik rumalus.

Ka meie omad astroloogid on Maokandja märgi suhtes skeptilised. Ajakirjale Naisteleht hobi korras horoskoopi meisterdav Silvi Vrait tunnistab, et 12-sodiaagimärgiline süsteem toimib väga hästi ning pole põhjust seda muuta. Ka tähetark Igor Mangi ning täheteadja Eda Pauksoni arvates on praeguse sodiaagiga kõik korras, sest Maokandjal pole astroloogiaga mingit seost, see on pigem astronoomide huviorbiit.

Lõpetuseks võib öelda, et kuigi 13. märgi  kasutuselevõtt  paneks horoskoobi ennustused suuremal määral kehtima, on siiski hea tõdeda, et Maokandja on pigem seotud astronoomia kui astroloogiaga. Tore on mõelda, et Lõvid jääavad siiski Lõvideks, kirglik Skorpion Skorpioniks ning praktiline Sõnn kahe jalaga maa peal seisvaks  inimeseks, mitte ei muutu kangekaelseks Jääraks.

Jane Saluorg XI kl

1 kommentaar: