neljapäev, 19. detsember 2013

Kuidas säästa?

Kuidas säästa elektrit? 
Elektrit ei saa väga palju säästa, kuid siiski, võimalus on olemas. Näiteks, kui toas kedagi pole, lase tuli ära. Meie pole vist erilised säästjad. Minul jääb oma tuppa pidevalt tuli põlema.. Kui kodunt minema lähen, jääb arvuti kogu aeg tööle. Kui on väljas valge, ei peaks ju tuled toas põlema, kuid meil siiski põlevad. Meie hajameelsuse tõttu on elektriarve suurem, kui peaks olema.

Kuidas säästa toitu?
Esmalt ütleks seda, et kõik tuleb ära süüa. Ei ole mõtet toitu raisata ja osa minema visata. Toit on kallis. Kuna me nälga ei tunne, siis paljud ei mõtlegi sellele, kuidas toitu säästa. Samas on inimesi, kes unistavad kasvõi leivaraasukesestki. Neil pole raha - pole ka toitu. Õnneks on olemas toidupangad, kirikud, toiduabi vallast jne, ja  aidatakse neid, kes abi vajavad. On palju inimesi, kes aitavad ja viivad oma toitu neile, kel seda pole. Aga kuidas tõesti toitu säästa? Näiteks koolisööklas? Paljud õpilased ahmavad enda taldrikule nii palju toitu, et ei jõua ära süüa, ning lõpus kokad viskavad selle minema. Väike õpetus: tuleb võtta nii palju, kui sööd -  alati saab juurde võtta.

Kuidas säästa kütust?
Iga väiksema marsruudi läbimiseks ei pea kasutama autot. Võib ka jala käia ja lõppkokkuvõttes on see ka tervisele kasulik. Paljud tänapäeva noored sõidavad niisama autodega ringi ja põhimõtteliselt raiskavad kütust. Nemad ise sellest aru ei saa, eriti, kui vanemad ostavad neile kütust. Kui tuleb aeg ise kütust varuda, hakkavad inimesed ka ehk mõtlema.

Mariliis ja Jane-Ly

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar