reede, 19. aprill 2013

Koolitants 2013


Üritus „Koolitants“ on juba 19ndat aastat toimuv tantsufestival, millest võtavad osa nii algklassidelapsed kui ka juba ülikoolides õppivad nooremad tudengid. Võisteldakse mitmes erinevas kategoorias: laste-, vaba-, estraadi-, tänava- show- ning eestiteemalised. Eelnevad kategooriad on jaotatud mitmeks veel ka vanuseastme poolest.

Varstu kultuurikeskust ning samas ka tükikest Varstu Keskkooli esindas selleaastasel Koolitantsul tantsutrupp Chocofeiss. Trupis tantsivad Varstu Keskkoolist kaks abiturienti (sealhulgas ka mina), ülejäänud koosseisu (hetkel 8 tantsijat) moodustavad Varstu Keskkooli eelnevatel aastatel lõpetanud vilistlased. Pean mainima, et koosseis on aastate jooksul palju muutunud, alustades poistest ning üle kahekümne liikmelisest trupist. Võistlusteks ning erinevateks esinemisteks saadakse proovisaalis kokku nädalavahetustel– sõidetakse kohale ju nii Haapsalust, Tartust kui Tallinnast. Juhendajaks on Eestimaal üha enam kuulsust koguv ning samas ka muusikali „Shrek“ koreograaf Andre Laine.

Sel aastal jõudsime tantsuga „AEG“ finaali, seega on õigem alustada teekonna algusest (kokku tantsisime kolmel tantsupäeval). Esimene tantsupäev ehk Võrumaa maakondlik voor toimus 25.jaanuaril Võru Kandle kultuurimajas. Chocofeiss esines kahe tantsuga – finaali jõudnud vaba- ning eestiteemalise tantsuga „Öised orjad“. Vabatantsuga üritasime publikule edasi anda mõtet, et iga sekund, minut, kuu loeb. „Öised orjad“ jutustab loo vanadest, väsinud ning kettides orjadest, kes lõpuks ennast ahelatest vabastavad.

Varstu  Keskkooli esindasid Võrus veel kahe trupi tantsijad. Kõige nooremad esitasid tantsu „Sõbrad sünnipäeval“ ning vanemad „Kui mina alles noor veel olin.”  Kuna mina isiklikult jõudsin lavale kolme erineva tantsuga, võin julgelt öelda, et lavatagune melu oli meeletu. Vabatantsus panime põhirõhu lavameigile, eestiteemalises tantsus tuli ka väga kiirel ning vaiksel ajal kettide kõlinast kuidagi hoiduda. Naljaviluks võib öelda, et Chocofeissil on tekkinud Koolitantsul lausa traditsioon – igal aastal vähemalt ühel tantsijal hakkab paar minutit enne lavale minekut ninast verd jooksma. Erinevalt eelmisest aastast tantsu edasi ei lükatud – ninaverejooks saadi ruttu kontrolli alla.

Peale paari nädalat ootamist jõudsid kätte tulemused, mis tähendas, et edasi töötasime rohkem vabatantsuga.

Järgmine tantsupäev ehk piirkondlik voor toimus samuti Võru Kandles 17.märtsil. Nüüd oli kokku tulnud juba kõik Lõuna-Eesti maakondade edasipääsenud tantsutrupid. Ka meie noorim seltskond oli pääsenud järgmisse vooru. Kuna teadsime, et sellest esinemisest sõltub, kas finaalikoha saame või mitte, andsime endast kõik veel rohkem, kui anda sai. Samal ajal tähistasime ka oma juhendaja Andre sünnipäeva - seega oli rõõmus tuju tagatud terveks päevaks ning esinemiseks. Peale seda tantsupäeva saime ainult nädal aega oodata tulemusi ning rõõmustamiseks oli palju põhjust! Me tegime seda jälle ehk finaalikoht vabatantsuga oli tagatud.

Finaal toimus Tallinnas Salme Kultuurimajas 6.aprillil. Kuna laste- ning vabatantsude kontsert algas juba päeval kell 12.00 (proovid juba veelgi varem), pidime ärkama kl 5 ajal, et õigel ajal kohale jõuda. Finaali jõudmisega on alati kaasnenud teistmoodi tunne – ümberringi on palju tuntud tantsuspetsialiste, esinejatel võtab rahva nägemine publikus jalad nõrgaks ning kaamerad  ja intervjueerijad siblivad tihti ringi. Meie finaalikava ei läinud küll nii, nagu lootsime (valgustuse ning muusika töölepanemisega olid probleemid), ent endast andsime parima. Andre, kes tantsu helipuldiruumist nägi, ütles et kombinatsioon, mida lõpus tantsisime, tuli kõige aegade parim välja.

Finaali oli 10.-12. klasside  vabatantsude arvestuses jõudnud kõigest 7 tantsu ning üks neist olla tundus vägev. Kuid võita sai ainult üks ning selleks osutus Paide Ühisgümnaasium tantsuga „A-reaalsus“. Kaotuskurvastusega me ei lahkunud, sest uhke oli jõuda nii väikesest maakohast ning „pühapäevatantsijatega“ tipptantsude hulka.

Kellel nüüd tekkis huvi Chocofeissi tegevuse ning tantsude kohta, on oodatud meie 5.aasta juubelikontserdile Varstu kultuurikeskusesse 30.aprillil. Esitamisele tulevad mõlemad selle aasta Koolitantsu kavad kui ka palju-palju muid häid tantse. Peale kontserdi võtab õhtu üle ansambel Hellad Velled!

Heidi Järvpõld XII kl

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar