reede, 10. detsember 2010

Ettevõtluspäev „Tuulteroos“

Ettevõtluspäev „Tuulteroos“ toimus 2. dets  2010. a Varstu Kultuurikeskuses. Projekti toetasid Sotsiaalministeerium ja Euroopa Komisjon.


Üheksa projektis «Tuulteroos» osalenud noort, kelle elukohad hõlmavad piirkonda Tahevast Rõugeni, arutlesid elu üle oma kodukandis.

Mõtlesime, kas elu Eesti suhteliselt mahajäänud ääremaadel on üldse võimalik ja mida siinsed inimesed elamisvõimaluste leidmiseks peaksid tegema.

Kuna kõigepealt läksid mõtted kolkakülade probleemidele, nagu suur tööpuudus, halb ühendus, hõre asustus, pessimistlik maailmanägemine jne, siis tundus ülesanne sama keeruline nagu teadlastel, kes juurdlevad elu võimalikkuse üle Kuul või Marsil.

Töö edenedes avastasime siiski ka palju positiivset, mida meie piirkonnas leida võib. Siin on suhteliselt turvaline elukeskkond, ilus ja puutumatu loodus, palju metsi ja muid loodusvarasid (liiv, kruus, savi, turvas), sõbralikud ja abivalmis inimesed, säilinud on mitmed käsitööoskused, alles on palju muistendeid, lugusid, traditsioone ja legende, on sündmusrikas ajalugu.

Seega leidub palju selliseid ressursse, mille baasil võiks arendada ettevõtlust.

Ettevõtlus on hea selle poolest, et võimaldab ennast proovile panna ja oma oskusi arendada. Peamine on aga see, et ettevõte loob tegijale töökoha ja võib ka teistele tööd pakkuda. Kui on olemas töö ja sissetulek, on maal väga mõnus elada. 

Mõtlesime ka sellele, milliseid ettevõtteid on kohalikke traditsioone ja oskusi ära kasutades senini loodud. Meelde tulid Metsavenna Talu (metsavendlusel põhinev turism), Nopri Talumeierei (piimatooted), Taarapõllu Talu (ravimtaimed ja loodustooted), Timo Keraamika (kohalikust savist tarbeesemed ja nipsasjad). Tegutseb  päris mitmeid turismitalusid väga mitmesuguse suunitlusega (matkamine, talisport, jahiturism, kalandus, veematkad). Huvitavamad on Uhtjärve Nõiariik ja Metsamoori Perepark.

Meie arvates on ka kohalikele põllusaadustele turgu, sest rahvas hakkab järjest enam hindama kohapeal kasvatatud toitu.
Kokkuvõttes võib öelda, et kuigi läbi raskuste, on elu ääremaal siiski võimalik. Eelkõige tänu siinsetele tublidele ja töökatele inimestele.

Tahaksime lõpetuseks teile öelda -  tulge MAALE elama!    


Madis Kõivupuu
Birgit Roop
Angelika Saar
Siiri Puul
Kadri Reiljan
Gerda Soe
Inngery Karu
Egle Veinberg
Terje Lehes






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar