reede, 10. detsember 2010

Taskuraha

Saksa kirjanik Erich Maria Remarque on öelnud:“ Kõik, mida rahaga joonde saab ajada, on odavalt saadud.“  Sellisest ütlusest võiks  järeldada, et kuigi suur pangaarve paneb nii mõnedki meist tundma ennast kui maailmavalitsejaid, pole see tunne siiski võrreldav õige maailmavalitseja tundega, mis on välja teenitud  raske tööga. Tänases ühiskonnas on rahal suur tähtsus. Raha populaarsus kasvab  ka laste seas - taskuraha näol. 

Taskuraha on laste ja lastevanemate seas laialt levinud „trend“, mida  tõestavad läbiviidud uuringud. Umbes 90% alla 18-aastased lapsed omavad isiklikku taskuraha. Kuid siiski tuleb  tõdeda, et 10% ühiskonnast taskurahaga seotud pole. Ka mina kuulun nende väheste hulka, kellel pole mingiks  perioodiks määratud kindla summaga pocket money. Nii mina kui minu vanemad arvame, et ei ole vaja anda taskuraha, kui  laps seda tühiste asjade (pulgakommide ja muu nänn) peale raiskab. Meil on peres levinud  teistsugune rahajagamissüsteem. Nimelt, kui midagi on vaja  osta (riided, tehnika, koolitarbed, ..), siis ma kas küsin eseme ostmiseks raha või lähen koos vanematega poodi ja nemad maksavad kauba eest. Ma ei saa öelda, et taskuraha puudumise tõttu millestki ilma olen jäänud. Kõike, mida vaja, on mulle ka võimaldatud.

Kui suur on sõprade taskuraha ja mida nad selle eest ostavad?
Viisin läbi väikese küsitluse. Tulemuste põhjal saan jaotada oma sõbrad kahte gruppi.
I grupp- sõbrad, kellel kindlat taskuraha pole.  Nemad saavad raha küsimise või heade hinnete puhul. Üldjuhul jääb saadav rahasumma 100-300 krooni vahele ning midagi erilist selle eest ei osteta, peamiselt ikka toitu, kinopileteid, harva ka riideid. Üks tuttav ütles, et esmaspäeval ostab 100 krooni eest kohukesi, teistel päevadel ei kuluta üldse.
II grupp - need, kellel on kindel summa raha kindlaks perioodiks. Taskuraha jääb 200-1000 krooni vahele. Enamasti kulub see riiete, bussipiletite, toidu, hügeenitarvete, erinevate teenuste (nt juuksur) ja ka bensiini peale.  

Ma usun, et vanuse lisandumisel muutub inimeste arusaam rahast, selle väärtusest ja vajalikkusest. Võin öelda, et taskuraha pole minu jaoks kunagi olulisel kohal olnud ja seepärast on väga raske rääkida oma unistuste kulurahast. Kui natuke mõelda, siis eks ma oma unistuste taskuraha suuruseks määraksin 500 krooni. Kindlasti on mõnede jaoks see summa väga suur, mõnede jaoks keskmine ja mõnede jaoks imeväike, aga minu jaoks  paras. Miks? Kui mul raha on, siis  tihtipeale hakkan seda kulutama tühistele asjadele, mida ma tegelikult tol hetkel ei vaja. Näiteks lähen second-hand-poodi ja ostan sealt mitu ilusat kleiti või näen ilusat värvi küünelakki ja tahan hoopis seda. Kuna ma pooldan käi-rahaga-targasti-ümber-suunda, siis 500 krooni on just selline summa, mida kulutades tuleb hoolikalt  mõelda, kas mul on ikka ostmiseks mõeldud kaupa vaja või mitte.

Arvan, et igat asja ostes/tehes saab säästa kas aega või raha. Loomulikult  saab ka taskuraha säästa, seda oma äranägemise ja võimaluse järgi. Näiteks võib endale valmis mõelda kindla summa, mida igast „palgapäevast“ kõrvale  panna. Ka igapäevase poetiiru vahelejätmisega säästetakse juba palju, sest summa, mis kuluks ebavajaliku limonaadi või tahvli šokolaadi peale, jääks ju alles. Samuti võib endale valmistada 3- liitrisest purgist dekoreeritud „hoiupõrsa“ ja mõelda välja võistlus oma venna või õega - kes esimesena raha säästmisest purgi täis saab, on võitnud ja preemiaks on kaotaja säästudest poole summa lisandumine oma kogutud rahale.

Taskuraha on lapse isiklik raha. Isiklik raha tähendab seda, et see, kuhu raha investeeritakse, on indiviidi enda asi. Mind ajavad närvi lapsevanemad, kes ema-isa rollis olles üritavad kuidagimoodi suunata või juhtida lapse rahakulutust. See on vale, sest mis mõttega taskuraha anda, kui ei saa osta, mida hing ihaldab?

Ma usun, et taskuraha annab lapsele võimaluse  harjutada iseseisvust. Laps saab proovida majandada nii, et teatud summaga vastaval perioodil välja tulla. Samuti õpib laps raha hoidma, saab seda koguda ja mõistab, et raha ei kasva puu otsas ega teki iseenesest. Loomulikult on väga tähtis jääda kindlaks taskuraha summas. Kui on mõeldud päevas 20 krooni kulurahaks, siis see tähendab, et päeva peale ongi 20 krooni, mitte nii, et raiskan selle ühe tunniga ära, helistan vanematele ja need annavad mulle uuesti 20 krooni.

Loomulikult paneb raha paljud  „rattad“ käima, kuid samas on väga oluline meeles pidada, et raha tuleb osata õigesti ja hästi kasutada, sest muidu võib jääda „raharataste“ alla.  

Jane Saluorg XI kl
  

4 kommentaari:

  1. Kas otsite ärilaenu? isiklik laen, eluasemelaen, autolaen, õppelaen, võlgade konsolideerimise laen, tagatiseta laenud, riskikapital jne. Või on mõni pank või mõni finantseerimisasutus teile mingil põhjusel keeldunud laenust. Oleme eralaenuandjad, pakkudes ettevõtetele ja eraisikutele madala ja taskukohase intressimääraga 2% intressimäära. kui olete huvitatud? Võtke meiega ühendust juba täna (fredrickpetersonloan@gmail.com) ja hankige oma laen juba täna
    Lugupidamisega
    Fredrick Petersoni investeerimismeeskond

    VastaKustuta

  2. Kas vajate laenu? Jõululaen? Anname igasuguseid laene, näiteks võlalaen, ärilaen, meditsiiniline laen, eluasemelaen, õppelaen. Võtke meiega täna rahalise abi saamiseks ühendust e-posti teel: (Kplendes@outlook.com) Whatssapp +12052177288 Parimate soovidega

    VastaKustuta
  3. Terima kasih Tuhan ketika saya berpikir bahwa semuanya sudah selesai dengan saya Bunda Rika Rika Anderson datang untuk menyelamatkan saya. Saya Hasna Fadlika dari Jl Kebon Cau No. 125 Jarkata Indonesia. Saya sangat berhutang budi kepada orang-orang yang saya pinjam uang dari geng terhadap saya dan kemudian membuat saya ditangkap karena hutang saya.

    Saya ditahan selama berbulan-bulan sehingga saya diberi waktu untuk membayar hutang saya ketika saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan mencari uang untuk melunasi semua hutang yang saya ambil.

    Saya diberitahu bahwa ada beberapa kreditor online yang sah jadi saya harus mencari karena melalui blog saya saya berulang kali tertipu tetapi ketika saya menemukan Mrs. Rika Anderson, CEO RIKA ANDERSON LOAN COMPANY, Tuhan mengarahkan saya untuk mencari melalui blog karena pertemuan saya dengan ibu benar-benar sebuah mukjizat karena Tuhan telah melihat bahwa saya memiliki banyak penderitaan sehingga dia mengarahkan saya kepada ibu saya.

    Saya mengajukan pinjaman dan setelah beberapa jam pinjaman saya diproses oleh Dewan tanpa jaminan dan dalam waktu empat jam, saya dikreditkan dengan jumlah persis yang saya minta Rp. 50.000.000. Semua ini tanpa agunan tambahan sama seperti saya berbicara kepada Anda sekarang bahwa saya telah mampu menghapus semua hutang saya dan sekarang saya memiliki supermarket sendiri.

    Saya tidak perlu bantuan dari orang lain sebelum memberi makan atau membuat keputusan keuangan apa pun. Saya tidak punya urusan dengan polisi lagi. Saya sekarang seorang wanita yang mandiri dan bahagia dengan keluarga saya. Anda ingin mengalami kemandirian finansial seperti saya, silakan hubungi ibu Rika. melalui WhatsApp +19147057484 atau melalui email perusahaan: (rikaandersonloancompany@gmail.com) Anda tidak dapat memperdebatkan kenyataan bahwa di dunia yang bermasalah ini, Anda memerlukan seseorang untuk membantu Anda menangani gejolak keuangan dalam hidup Anda dengan satu atau lain cara.

    Saya memberi Anda mandat untuk mencoba dan menghubungi Ms. Rika Anderson di alamat di atas sehingga Anda dapat mengatasi krisis keuangan dalam hidup Anda. Anda dapat menghubungi saya melalui email berikut: (hasnafadlika17@gmail.com) selalu bersikap positif dengan Ms. Rika Anderson, dia akan melihat Anda melalui semua tantangan keuangan Anda dan kemudian memberi Anda tampilan keuangan baru.

    silakan hubungi ibu Rika. melalui WhatsApp +19147057484 atau melalui email perusahaan: (rikaandersonloancompany@gmail.com)

    VastaKustuta
  4. Ocean Credit menyediakan pinjaman Pribadi / Pinjaman bisnis / keuangan perdagangan / impor & ekspor / pinjaman proyek untuk perusahaan dan individu. Kami menyediakan layanan keuangan untuk pertumbuhan bisnis Anda dan untuk kebutuhan pribadi Anda.

    Tanpa jargon, tidak ada biaya tersembunyi
    Proses persetujuan sederhana dan cepat
    Bisnis cepat & pinjaman pribadi didanai hanya dalam 2-3 hari kerja
    Suku Bunga 2% rendah & terjangkau
    Perusahaan dapat menguntungkan atau memiliki laba bersih negatif
    Sebelum kebangkrutan diterima
    Diperlukan pemeriksaan kredit nol
    Individu dengan kredit buruk dapat berlaku
    Jadwal pembayaran yang fleksibel
    CIS & KYC diperlukan untuk semua pemohon pinjaman terlepas dari lokasi / negara
    Durasi Pinjaman dari maksimal 1 tahun - 20 tahun
    Masa tenggang 12 - 24 bulan untuk pinjaman usaha besar / modal kerja
    Pendanaan / Pendanaan Pinjaman tidak terbatas pada lokasi geografis atau negara apa pun

    Kami membangun pembiayaan yang tepat untuk setiap klien, dengan prosedur sederhana, bebas stres, dokumen sederhana, persetujuan cepat, dan jadwal pembayaran yang fleksibel. Untuk keterangan lebih lanjut, silakan hubungi kami melalui email. Dengan penuh keyakinan, kami akan bekerja sama untuk keuntungan semua pihak yang terlibat, Berharap untuk memberikan layanan keuangan terbaik kami kepada semua klien yang terhormat secara global.


    OCEAN CREDIT
    Email: oceancreditfinancial@gmail.com
    Whatsapp: +1-315-284-1764
    Instagram: @oceancreditfinancial
    Twitter: @oceancreditfnc

    VastaKustuta