teisipäev, 19. aprill 2011

Aprillikuu on viljapuude lõikamise aeg!!!

Millal on õige aeg viljapuude oksi kärpida? Kuidas lõigata nii, et puu ei kahjustuks? Milleks peab puid noorendama? Need on mõned küsimused, millele kohe vastuse saate.

Parimad ajad võrsete lõikamiseks on varakevad, enne pungade puhkemist - siis on toitainete kadu väiksem, kuna mahlad ei liigu. Teine sobiv aeg oleks talvisel ajal (alla -15oC), siis, kui puit ei ole külmunud, muidu võib pärast esineda lõikekoha ümbruses koorekahjustusi.

Puude võra kujundamisel on oma põhinõuded:
1) võraharude ja juhtoksa vahel peab olema suur väljumisnurk (40-60o)
2) võraharud peavad asuma ühtlaselt, mitte koonduma ühele küljele
3) oluline on võraharude küllaldased vahekaugused üksteisest
4) tähtis on, et madalamat järku oksad domineerivad kõrgemat järku okste üle. Alati tuleb meeles pidada, et jämedat oksa tuleb kõigepealt saagida altpoolt ülesse, poole peale, ja siis ülevalt alla, muidu tekivad koorerebendid. Meeles tuleks ka pidada, et kui soovid suuri vilju, siis peab viljapuu võra olema nii hõre, et sellest saab mütsi läbi visata.

Puude noorendamine on vajalik, kui puu ei taha hästi vilju kanda või on „surnud“ okstega. Lõikamisega tuleb ergutada kasvu, noorendada ja parandada valgustingimusi. Noorendamisel lõigatakse vanu oksi tagasi sobivale külgoksale. Tugeva noorendamise käigus lõigatakse umbes 2/3 oksa pikkusest tagasi. Puude noorendamine sobib enim pirni- ja õunapuudele, kuna nende uinuvate pungade väljakasvuaeg on pikem kui ploomi- ja kirsipuudel. Peale noorendamist ei saa antud puudelt 3-4 aastat märkmisväärset saaki. Paraku.
Õunapuud: 1) hea harunemisvõimega sorte tuleks lõikamisel harvendada, mitte kärpida. Kui võrse on üle 50 cm pikk, tuleb kärpida, et vähendada põhiokste laasumist. 2) keskmise harunemisvõimega sorte harvendatakse ja kärbitakse. 3) nõrga harunemisvõimega sorte tuleks kärpida.

Pirnipuude lõikamine sarnaneb õunapuudega - oksi tuleks kärpida. Võra kujundamisel tuleks juhtoks - otse taevasse suunduv oks - eemaldada.

Hapukirsipuud tuleb harvendada. Välja tuleks lõigata tihedalt asuvad, ristuvad, üksteist hõõruvad, murdunud, laasunud ja kuivad oksad. Juurdekasvude vähenemisel (alla 20 cm) tuleb puud noorendada või harvendada.
Maguskirsipuudele on iseloomulikuks nõrk harunemisvõime, tugev juurdekasv ja hõre võra. Oksi ei tohi kärpida peale kandeikka jõudmist. Eemaldada tuleks kuivanud, haiged ja ristuvad oksad.

Ploomipuu. Tugeva hargnemisvõimega sorte kärbitakse väga vähe. Kärpimist vajavad nõrga harunemisvõimega sordid hargnevuse ergutamiseks ja pungade väljakasvamiseks.

Pea meeles, et kasutada tuleks teravaid aiatööriistu ning lõigata tuleks võimalikult kahe oksa hargnevuse kohalt (alles jätta eluvõimsam ja pigem maapinnaga horisontaalselt kasvav oks) ning võimalikult risti, et ei jääks suurt lõikepinda. Soovitav on mitte jätta suuremaid tüükaid kui 1-2 cm.

Mine juba nüüd õue  ja vaata oma aias viljapuud üle. Sest oma silm on kuningas. Ja vahel võid ju olla ka  ise oma aias kärneriks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar