esmaspäev, 2. mai 2011

Päikesepõletus

Juba tükk aega meelitab päike oma sooja paitusega päevitajaid, kes  kehale kaunist pruuni jumet saada soovivad. Kuid tihti ei mõelda, mida päevitamine endaga kaasa võib tuua. Päike võib su keha kauniks muuta, kuid võib ka liiga teha.

Päikesepõletus on terviseprobleem, millest räägitakse miskipärast vähe. Kindlasti peaks seda teemat puudutama suve hakul, kui algavad vaheajad, puhkused, laagrid, malevad.
  
Päikesepõletuse tunnused on varajasest nahapunetusest tulipunaseni välja. Tekib liigpäevitamisest kolm-neli tundi pärast päikesevõttu. Varajane nahapunetus möödub ööpäeva pärast. Hiline nahapunetus on kõige intensiivsem 24 tundi peale liigpäevitamist kestes 3-5 päeva. Põletuse korral võib tõusta palavik, esineda vappekülm, värinad, iiveldus, peapööritus.

Kuidas ennetada päikesepõletust?

- Kasutada võiks päikesekaitsevahendeid
- Tarbida palavaga (ja ka päevitades) ohtralt vedelikku.
- Mingil põhjusel ravimite kasutamisel, küsida arstilt teavet nende koostoimetest UV-kiirgusega. On terve hulk ravimeid, mis võivad märkimisväärselt suurendada naha valgustundlikkust, näiteks osa antibiootikume, antibeebipillid jt.
- Päikese käes viibimise järgselt on soovitatav niisutada nahka kreemidega.
- Jahuta ka nahka, asetades sellele niisked ja jahedad käterätikud või linad.
- Kui nahk saab põletada, koorub see maha. Seda vältida ei saa.

Esmaabi  päikesepõletuse korral
- vii kannatanu päikese käest ära, soovitatavalt jahedamasse ruumi;
- anna juua rohkelt jahedaid jooke;
- pihustada punetavale nahale Burnshield geeli;
- geeli puudumisel jahuta tulitavat nahka külmema kompressiga ( selleks sobib vee all niisutatud rätik, vm riideese) ;
- vajadusel võib medtöötaja anda valuvaigistava toimega aspiriini või ibuprofeeni;
- kui nahaärritusele lisanduvad higistamine, värinad ning oksendamine, tuleks kindlasti pöörduda arsti poole.
- Rahvameditsiinis kasutatakse ka  aaloe- või värske kurgimahlaga naha hõõrumist, kuid igasugused kreemid esmaabiks ei sobi, samuti mitte Panthenol ( sest nahka on vaja jahutada, kreemid ja vaht takistavad jahtumist). Väldi kreeme, mis sisaldavad vaseliini, samuti beebiõli. Naha rahustamise asemel võib tulemus olla vastupidine. Muidu on keha niisutamine kasulik. See ei vähenda naha maha tulemist, kuid aitab niisutada uut nahka.
- Väldi päikest kuni nahk on oma normaalses seisundis tagasi. Maksimaalse põletiku seisundi saavutab keha 12-24 tundi peale päevitamist, kuid kokkuvõttes peaks põletus kaduma 3-5 päevaga.

Mõistlikku ja arukat päevitamist!

Egle Veinberg Xkl

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar