neljapäev, 11. november 2010

Kräsupea

Iga naine ja tüdruk tunneb ennast hästi, kui tal on kaunid ja elujõulised juuksed. Ilus soeng tõstab enesekindlust ja paneb ennast hästi tundma. Kuid mida teha siis, kui juuksed pole kaugeltki sellised, nagu tahaksime?
Lehitsedes ajakirju ning vaadates televiisorit, jäävad meile kõigile kindlasti silma Hollywoodi mustanahaliste staaride kaunid ja pikad kiharad. Pildilt pole aga näha tõde, mis end nende juuksesalkude taga peidab.
Viimastel aegadel on tänu Chris Rock’i dokumentaalfilmile „Good hair“ avalikkuse ette tulnud afroameeriklaste väike saladus: nimelt pole nende siledad ja läikivad juuksed sõna otseses mõttes päris. Aafrika päritolu naiste ja meeste naturaalsed juuksed on väga kohevad ja krussis. Enamik neist kannab juuskejuurtest alates pikendusi, mis pärinevad India naistelt, kes oma juuksed usu nimel ohverdavad, teadmata, et nende patside eest mujal maailmas kõrget hinda makstakse. Teine võimalus on oma juuste säilitamine, kuid juuksuri juures väga mürgiste kemikaalidega sirgendamine mõju organismile kohe kindlasti negatiivselt. Mõlemal juhul ei tohi mustanahaliste naiste juukseid puudutada. Nad veedavad juuksuritoolis terve päeva ning maksavad hingehinda, et saavutada endale soeng, mis oleks sile ja sirge nagu valgetel inimestel.
Inimesed on läinud oma võimalikult täiusliku välimuse tagaajamisega liiga kaugele. Juba noorest east arvavad väikesed tüdrukud, et ka nemad peavad oma juukseid sirgendama või pikendused muretsema, sest nii ju teevad nende ema, vanaema ja ema sõbranna, sõbranna ema ja kõik teised tumeda nahatooniga naised. Saates „Tyra show“ oli juttu naisest, keda tema ema häbenes ja isegi ära põlgas, kuna tütar oli ära lõiganud pikendused ja lasi kasvada oma loomulikel krussis juustel.
Usun, et paljude mustanahaliste tüdrukute naturaalse soengu puudumise põhjuseks võib olla hirm saada äratõugatuks teistest rassidest inimeste poolt. Arvan, et need naised, kes julgevad särada juuste, kehakaalu, silmade ja millega iganes, mis neile sündides määratud on, torkavad silma elurõõmsusega, mis kõik nõrgemad küljed peidab,  muudab nad õnnelikuks ja teeb rõõmsaks kõik teised, kellega nad suhtlevad.
Ilusad juuksed ei pea tingimata just olema sirged ja siledad. Ilusad juuksed on terved, tugevad ja loomulikud. Kõigel on oma põhjus. Mina arvan, et mustanahaliste juuksed on kohevad ja lokkis just selleks, et need ei varjaks näole langedes ära ainult tumeda nahaga inimestele omaseid ilusaid näojooni.
Kuulsustest on ülejäänud maailmale eeskujuks olemiseks ja enda elu kergemaks muutmiseks võltsjuustega hüvasti jätnud näiteks Tyra Banks (vasakul) ja Solange Knowles (paremal). Võib loota, et staaride soengute loomulikumaks muutumine toob kaasa üha rohkemate inimeste pikenduste alt väljatulemise.
Kõik ihkame endale seda, mida meil pole ning ei märka sageli, et meil on midagi erilist ja kaunist, mida teistel pole.
Anette Konksi XI kl

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar