kolmapäev, 16. november 2011

Isadepäev


Sügispäikese kulda,
hiliste lillede sära,
kaunite päevade rõõmud,
olgu isadepäev, sinu päralt.





Isadepäev  on püha, millega märgitakse ära meeste rolli laste kasvatamisel ning avaldatakse tänu isadele ja vanaisadele. Eestis peetakse isadepäeva novembrikuu teisel pühapäeval. Esmakordselt tähistati isadepäeva Ameerika Ühendriikides Washingtoni osariigis Spokane’i linnas. 1966.aastal kuulutati see päev ametlikult riiklikuks pühaks. Alates 1998.aastast annab Eesti Naisliit välja Aasta isa tiitlit.

Mul on hea meel teatada, et Aasta isa 2011 aunimetuse omanikuks Võrumaal sai Rõuge vallas elav pereisa Joel Sarik. Mehel on abikaasa ja neli töökat last. Perekond on väga ühtehoidev ning arvan, et Aasta isa tiitel läks õigele mehele.

Vabariigi Aasta isa 2011 tiitli sai  Aavo Ots. Tema peres kasvab viis last. Aavo on dirigent ja õpetaja muusikaakadeemias, aga ka solist ja orkestrijuht. Ta on olnud eeskujuks oma lastele ning ka oma õpilastele. Aasta isa tiitli kuulutas Eesti Naisliidu otsusel välja Siiri Oviir.

Isadepäevaks on paljud koolid valmistanud ette kontsertkava, kuhu kutsutakse isad oma lapsi vaatama-kuulama. Lapsed esinevad isadele ja pärast kontserti veedetakse koos ühiselt aega. Isadepäeva mõtteks on süvendada isade ja laste vahelisi suhteid. Isadepäeva kombestik meenutab veidi emadepäeva – mõlemad on perepühad.

Minu isa elab Tallinnas ning seetõttu ei saanud mina ega mu vend teda sellel tähtsal päeval näha, aga me saatsime talle sõnumi „Head isadepäeva, issi” ja arvan et selline sõnum pani mu isal küll näo särama. Isast tuleb hoolida ning seda välja näidata, isegi kui sa ei saa sel päeval koos temaga olla. Kõige tähtsam on ju siiski see, et me mäletaksime oma isasid ja mõtleksime neist ainult head. Nemad ju ka hoidsid meid süles, kui sündisime ja laulsid hällilaulu, kui olime väikesed. Ja kindlasti ärge unustage vanaisasid, saatke neile mõni ilus sõnum, mis on lihtne, aga aus. Või tehke oma isale ja vanaisadele üks tugev kallistus -  seda ei unusta nad kunagi!

Carolin Jõõts XII kl

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar