kolmapäev, 16. november 2011

Tarva võlud

Tauno Kangro on üks hinnatumaid eesti skulptoreid. Ta on teinud väga palju skulptuure, alustades „Kalevipojast“, lõpetades Rakvere linnamäel asuva tarvaga. Tarvast on saanud Rakvere sümbol ning selle järgi on nime saanud Rakvere korvpallimeeskond.

Tarvaga seoses on tekkinud ka juba omad müüdid, millesse kunstniku sõnul usutakse. Näiteks: "Abielus naine, kes tarva kõige läikivamast kohast kinni haarab, jäävat kiirelt käima peale. Kui parema käega katsud, saad poja, kui vasaku käega, siis tütre. Kui haarad aga mõlema käega tarva uhkusest kinni, saad kaksikud."

Kui mina  külastasin paar aastat tagasi Rakveret, rääkis giid, et vähemalt kord aastas kaob tarva küljest ära tarva kõige läikivam koht. Kohe, kui märgatakse, et tarva küljest on midagi kadunud, võetakse ühendust skulptor Tauno Kangroga, kes puuduva kehaosa uuesti valmistab ning tarva külge paigaldab.

Minu arvates on tarvas üks väga hästi õnnestunud skulptuur. Nähes seda skulptuuri oma silmaga, tuleb tunnistada, et minu ettekujutuses oli kuju hoopis väiksem kui tegelikkuses.
Kaidi Parv
10. kl

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar