kolmapäev, 15. juuni 2011

Tervis pole asi, millega mängida

Maikuus toimus 5., 6. ja 7. klassidele loeng teemal “Alkohol”. Loengut pidas meile väga sõbralik neiu. 

Alguses pidime tegema alkoholi-teemalise plakati, millel kajastusid alkoholi tarbimise tagajärjel tekkinud haigused ja õnnetused, suhteprobbleemid. 

Hakkasime postri kallal ajusid ragistama ning kirjutasime kõik pähe tulnud mõtted üles.  Mõlemal rühmal tuli nii erinevad kui ka sarnaseid vastuseid. Pärast illustreerisime oma kunstiteosed esimeste pähetulevate alkoholipudelite piltidega.
Kui see tehtud ning ka klassile ette kantud, hakkasime mõeldud vastuseid analüüsima. Kohutav oli tunnistada, millised mõjud on alkoholil! Muidugi me teadsime selle kahjulikkusest, kuid kui niimoodi mõtlema hakata, tundus see tõeliselt jäledana. Näiteks, kui rääkisime maohaavadest, siis see oli nii kole, aga kui vaatasime pilti, kus need olid tekkinud keelele, siis mul lihtsalt läks peaaegu süda pahaks. 

Rääkisime ka õnnetustest. Näiteks, talvel lumehange magamajäämine, mida põhjustab ka ilmselgelt alati alkohol, mis oma mõjujõuga annab ajule signaali, et sul on soe, kuigi tegelikult on külm. Ka igasugused hüppamised purjuspäi on ohtlikud ning seda teadsid kõik juba enne, aga taaskord – seda sellisena kuulata oli palju hullem, kuid samas ka rohkem mõtlemapanev. Jube on ikka see, kui joobes olevad inimesed hüppavad madalasse vette peakat ning rikuvad oma elu igaveseks ära. See on kohutav!

Kui olime need väljatoodud asjaolud ja paljud teised läbi võtnud, oli meil lõpuks aeg proovida narkoprille, mida kõik juba loengu algul ootasid. Kui need prillid ette panime, tundsime tõesti purjus tunnet.. Pidime toolide vahelt ettevaatlikult slaalomit kõndima, kuid ikka õnnestus nii mõnelgi ennast valusalt ära lüüa, ka minul. Pärast pidime tahvlile enda ja kooli nime kirjutama ning need nägid väga head välja. Paljud ütlesid, et nende prillidega kirjutasime lausa ilusama käekirjaga kui muidu. Tegelikult on asi aga nii, et inimene peaks oma nime alati ilusti kirjutama ka kinnisilmi.

Sellest loengust saime me ülimalt palju kasulikku teada, mis loodedavasti aitab meil tulevikus nii mõnegi vale valiku ära hoida. Ma usun, et loeng andis meile väga palju mõtlemisainet, et alkohol ei ole naljaasi ning sellega ei tohi liialdada. Kõike tuleb võtta mõistuse piires, kuid tegelikult on parem, kui hoiduda üldse alkoholist, suitsetamisest või narkootikumidest võimalikult kaugele. Eriti viimasest, kuna need on enamjaolt keelatud. 

Tervis pole asi, millega mängida – oma tervist tuleb võtta täie tõsidusega, sest kui selle ükskord ära rikud, siis ei saa enam kunagi täiesti endiseks.


Viola Kasak VII kl 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar