teisipäev, 14. juuni 2011

Zeniidis on…

Mis on Zeniit? Fotoaparaat.
Kui välismaal olla ja enda jaoks elamuspilte salvestada, siis…

Taani – oluline on taanikeelne sõna „hygge“ – see on natuke tõlkimatu sõna, enam-vähem tähendab sõpradega, perega koosviibimist, isekeskis olemist. Väga palju liigeldakse Taanis jalgrattaga. Inimeste omavaheline suhtumine üksteisesse on väga mõnus: mitte keegi pole teisest parem, kõik on võrdväärsed.

Ameerika – SUUR. Kiirtoit. Uskumatu tolerantsus. Raiskamine – kütuse, elektri, toidu, asjade raiskamine. Nt iga päev lähevad kõik riided pessu, kuu aja pärast visatakse kõik riided ära ja ostetakse uued. Naabrist-parem-hoiak. Kindlamast kindel on, et Floridas pesu väljas ära ei kuiva - niivõrd niiske on.

Poola – kitsad teed, palju rekasid, mõnusad külalistemajad. Modernsed kirikud. Soolakaevandus Wielicka.

Saksamaa – kiirteed. Kiirteeed. Kiirteed. Kõrvalteedel üks küla lõpeb, teine kohe algab. Jalgpall. Õlu.

Austria – väga puhas ja rikas maa. Kui üks põlvkond ehitab maja, siis teine põlvkond jätkab esivanemate tööd. Ühe katuse all võib korraga elada kolm põlvkonda. Mäed ja ekstreemsport. Ratsionaalsus. Korrektsus. VIINI klassikud.

Portugal – saime päris ise „näpsata“ apelsine ja sidruneid. Eesti kokad võiksid minna Portugali õppima, kuidas valmistada ülihäid torte. Mereannid.

Norra – külm. Ilusad vaaated. Head kalastuskohad. Maal puitmajad, linnas kivimajad.

Rootsi – kuninglik lennuväli, kuninglik laevastik. Härrasrahvas. Kõrkus. Ruunikivid.

Soome – tuhande järve maa; ilus karge puhas loodus. Vaevakased. Maasikakorjamine. Palju saunu. Igal soomlasel on kuskil võsas oma kesämökki.  Jõuluvana.

Inglismaa – vasakpoolne liiklus. Pargid. Pärast tööd õllejoomine. Kilekottide maania. Multikultuursus. Eriline viisakus - kõik teenindajad küsivad, kuidas sul läheb. Muuseumide külastamine on tasuta. Õpilased õpivad muuseumides, täidavad töölehti.

Itaalia – linnades autoga seigeldes on tunne, et  kohmakamat autojuhti kui eestlane pole enam olemas – aina tuututatakse, piibutatakse. Itaallase jaoks on oluline selline hoiak: mina tulen, aga sina pidurda.

Kreeka – siin aeg voolab. Liiga palju oliiviõli. Kreeka jumalad. Arhitektuur. Skulptuurid. Ouzu. Must ja kivine maa.

Tšehhi – kevad. Vltava jõgi. Karli sild. Tänavamoosekandid, elav muusika restoranides. Astronoomiline kell. Tantsiv maja.

Andorra – väike ja lumine riik. Muinasjuturiik. Käänulised teed: mis kaardi peal tundub lähedal, on tegelikkuses väga kaugel – kogu aeg on vaja tõusta ülespoole, ülespoole; või siis mäest alla ja alla… Andorrasse tasub minna puhkuseajal mäesuuskama. Õhtul tund enne poodide sulgemist kehtib  tax free.

Holland – juustulinnad. Kanalid. Rongid. Tulbid. Veel rohkem jalgrattaiad kui Taanis (jalgrataste parklad on mitmekorruselised).

Läti – auklikud teed, roostetanud ja mõlkis teepiirded. Lido. Riia vanalinn. Sigulda. Jurmala. Üks arenev riik.

Leedu – merevaik. Autokaubanduse paradiis. Puuskulptuurid. Usk.


Projekti "Kogukond" toetab Avatud Eesti Fond ja Haridus- ja Teadusministeerium.   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar