teisipäev, 21. juuni 2011

Vastab Maido Mändmets

1.Miks on vaja tehnoloogiaõpet?
Meid ümbritsevas keskkonnas on erinevate tehnoloogiliste(mittelooduslike) lahenduste hulk aina kasvav - seetõttu on vajalik ka noorte tähelepanu suunamine tehnoloogiaga seonduvale suhteliselt varakult.
2. Kas noortealgatuslike projektide ideed peavad olema innovaatilised?
Vahetevahel võivad projektiideed olla ka korduvad, kuid kindlasti järgmisel - kõrgemal tasemel.                                                              3. Kas „seebikarbi“ valmistamine võib motiveerida tänapäeva noori ise tegutsema?
Mitte võib, vaid motiveeriski. Algsest huvist „seebikarp“ valmis saada jõuti soovini igal juhul lõpuni minna. Motivatsioon lõpuni jõuda kasvas iga kuuga.
4. Kuidas iseloomustate tiimi, kes soap-box`i valmistamise käsile võtsid?
Selle „seebikarbi“ valmimine oli hea näide, kuidas hakkas tööle tõeliselt hea tiimitöö. Kuidas üksikutest ideedest ja indiviididest moodustusid väiksed meeskonnad ja kuidas meeskonnad sulandusid üha rohkem kokku ja kuidas ideed laienesid ja arenesid rühmatöö käigus.
5. Milliseid tõrkeid tuli töö käigus ette?
Algusest kuni lõpuni oligi ju ainult kõikvõimalike tõrgete jada. Agasee oli juba ette teada. Ükski tehnoloogiaalane loominguline protsess ei saa kulgeda ilma tõrgete ja tagasilangusteta. Poisid, kellest igaüks eelnevalt oli juba midagi meisterdanud ja ehitanud, teadsid seda samuti
ette.
6. Kuivõrd vajalik on noorte nõustamine?
Tegelikult on neid vajalik nõustada ainult siis, kui neil enda ideed otsa saavad. Neid ei tohi segada siis, kui neil mõte lendab. Igal ehituspäeval tuli selliseid hetki ikka paaril-kolmel korral ette.
7. Mida tähendab teie jaoks „roheline mõtteviis“?
Roheline mõtteviis on minu nägemuses eelkõige säästlik mõtteviis. Säästlik materjalide, energeetiliste ressursside kasutamine. Mitte seda, et me peame kirvega puid langetama, vaid VAJADUSEL õiget puud õigel ajal õigest kohast ja võimalikult säästlike lahendustega langetama.
8. Mess - kellele ja milleks?
Messid on vajalikud uute ideede saamiseks ja enda lahenduste edastamiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar